Feeds:
Posts
Comments

Tarian Barongan

Tarian Barongan merupakan sejenis tarian rakyat yang menggambarkan kisah-kisah di zaman Nabi Sulaiman a.s. dengan binatang-binatang yang boleh bercakap. Kononnya, seekor harimau telah terlihat seekor burung merak yang sedang mengembangkan ekornya. Apabila terpandang harimau, merak pun melompat di atas kepala harimau dan keduanya terus menari.

Tiba-tiba seorang Juru Iring bernama Garong yang mengiringi Puteri Raja yang sedang menunggang kuda lalu di kawasan itu. Melihatkan kedua haiwan itu menari, Pamong lalu turun dari kudanya dan menari bersama-sama binatang tadi. Tarian ini terus diamalkan dan boleh dilihat di daerah Batu Pahat,  Johor dan di negeri Selangor. Di antara alat-alat muzik yang digunakan bagi mengiringi tarian Barongan ialah gong, gendang, dan angklung.

Tarian Barongan dipercayai berkembang di Malaysia sekitar 1722, oleh masyarakat Jawa ke Malaysia. Ketika kerajaan Riau-Lingga hancur, para abdi kerajaan hijrah ke Johor Malaysia dan mengembangkan berbagai kebudayaan Melayu di Malaysia.

Ape pon sejarah di balik barongan ni aku tertarik, sebenarnya masa ni aku pergi menembak saudara aku kawin kat Kluang Darat (Rengit)..kat sini memang perkampungan Jawa majoriti penduduknya memang speaking Jawa abes..ade la 2 3 patah yang aku paham…hehehe..

Ok, berbalik kepada topic barongan ni..seronok sebenarnya kita dapat lihat budaya dan masyarakat yang ada kat malaysia ni….dari Javanese to Mat saleh wannabeist….hehehe

so kat sini aku saji kan serba sedikit aksi-aksi barongan tersebut….

aku akan ceritakan satu persatu gambar tersebut pada post seterusnya…………

 

Advertisements

menembak pukol 2 pagi kat Danga bersama Dewata and the gangs……..

Dewata Terbang...apis lupe mentera...

Dewata Terbang...apis lupe mentera...

Gambar ni dah lame actually..bongkar-bongkar file terjumpe lak…

ni ha pokok orkid yang aku short lepas menembak dekat tasik hutan bandar hari tu…and aku practice jugak bokeh @ blur kat sane…and this is the sample…

Bokeh Orchid

Bokeh Orchid

Exif:

Exposure:1/160

Aperture:4

F length:24

 

Klik kat gambo utk full size image..(thumbnail kureng jelas gambonye.. )

Without HDR

Without HDR

HDR @ pontian road


Another HDR yang di cuba lagi…

RAW+Photomatix+Neatimage

This time aku implement dari DC mag..aku dah mule gune RAw…and RAw is better than AEB…biase la budak baru blajo…

so ni lah hasilnye…xde la cantik pon…

lagi satu noise aku dah berjaya hindarkan..huhuhu

yeahh….i did it…

Zack HDR @ Holiday Plaza

Zack HDR @ Holiday Plaza

Zack In Black and White @ Holiday Plaza

Zack In Black and White @ Holiday Plaza

ni gambo aku amek kat hutan bandar mase gi keluar menembak bersama rakan aku..

Self Shadow Portraiture

Self "Shadow" Portraiture

Simple Editing..

Bulan ni punye DCmag ade review psl Potrait HDR..tapi aku applykan ape yg aku blaja sblm ni then aku mix dgn tips dari DC mag ni..
original

Original

Hutan Bandar Lake HDR

Hutan Bandar Lake HDR

source DCmag Issue 32 @ August 2008

click to view full size image..