Feeds:
Posts
Comments

Archive for the ‘Photoshop’ Category

Orginal from camera [cropped]
Grandma L O V E Me

Grandma L O V E Me

Edited [Enhanced]
”]”]Grandma L O V E Me [Enhanced]
Editing Step:
  1. Copy original image[buat lagi satu salinan image[layer baru]]
  2. Unsharp mask

Menukar mood warna

  1. Adjust Level(Ctrl+L) pada paras yng dikehendaki.
  2. copy layer asal dan ubah blending mode layer tersebut kepada overlay,kemudian adjust opacity secukup rase. (aku, 20%-xnmpk sgt)
  3. kemudian ubah pula Color Balance, Image>Adjusment>color Balance, ubah pada highlights dan shadows, tanpa melakukan sebarang pada Midtones.
  4. Gune kan burn tool utk menghilangkan(hitamkan) distract area..seperti kerusi..
  5. Gunakan pula Dodge tool utk menghighlightkan area..

 

Utk mendapatkan mata yang glossy.

  1. Gunakan lasso tool (aku gune magnetic lasso) utk copy kawasan mata sahaja,kemudian tekan shortcut  Ctrl+J [layer Via copy]
  2. kemudian setelah mata mempunyai layer sendiri, tukarkan blending mode kepada Linear Dodge, dan adjustkan opacity mengikut keselasaan dan kepuasan.
  3. then mata akan nampak sedikit glossy

dan last skali letak la vignette sikit.

Filter>Distort>Lens correction

Read Full Post »

aku betul-betul tepu hari ni xtau nak buat ape…

dah donlod mcm2 texture,pattern brush..tapi bile bukak PS blur xtau nak buat ape…

bulan ni pon aku kurang menembak…

so ni lah previous photo yang aku edit…

arghhhhhh…..bosan…..

WTH

WTH

Read Full Post »

Without HDR

Without HDR

HDR @ pontian road


Another HDR yang di cuba lagi…

RAW+Photomatix+Neatimage

Read Full Post »

ni gambo aku amek kat hutan bandar mase gi keluar menembak bersama rakan aku..

Self Shadow Portraiture

Self "Shadow" Portraiture

Simple Editing..

Read Full Post »

Panning kat camera aku shoot x jadi-jadi..so ni aku panning kat Photoshop hahaha..

 

Fake Panning
Fake Panning

Read Full Post »

Photo 14 – 1st HDR

My 1st attempt in experimantation of HDR…

aku admit banyak yg xkene….

kalao korang x keberatan tgglkan komen yer..

Read Full Post »

Xde mende nak buat mase streamyx tengah sakit..ni lah antara gambo yg aku touchup…

Read Full Post »

Older Posts »