Feeds:
Posts
Comments

Archive for the ‘Photo’ Category

Orginal from camera [cropped]
Grandma L O V E Me

Grandma L O V E Me

Edited [Enhanced]
”]”]Grandma L O V E Me [Enhanced]
Editing Step:
  1. Copy original image[buat lagi satu salinan image[layer baru]]
  2. Unsharp mask

Menukar mood warna

  1. Adjust Level(Ctrl+L) pada paras yng dikehendaki.
  2. copy layer asal dan ubah blending mode layer tersebut kepada overlay,kemudian adjust opacity secukup rase. (aku, 20%-xnmpk sgt)
  3. kemudian ubah pula Color Balance, Image>Adjusment>color Balance, ubah pada highlights dan shadows, tanpa melakukan sebarang pada Midtones.
  4. Gune kan burn tool utk menghilangkan(hitamkan) distract area..seperti kerusi..
  5. Gunakan pula Dodge tool utk menghighlightkan area..

 

Utk mendapatkan mata yang glossy.

  1. Gunakan lasso tool (aku gune magnetic lasso) utk copy kawasan mata sahaja,kemudian tekan shortcut  Ctrl+J [layer Via copy]
  2. kemudian setelah mata mempunyai layer sendiri, tukarkan blending mode kepada Linear Dodge, dan adjustkan opacity mengikut keselasaan dan kepuasan.
  3. then mata akan nampak sedikit glossy

dan last skali letak la vignette sikit.

Filter>Distort>Lens correction

Read Full Post »

aku betul-betul tepu hari ni xtau nak buat ape…

dah donlod mcm2 texture,pattern brush..tapi bile bukak PS blur xtau nak buat ape…

bulan ni pon aku kurang menembak…

so ni lah previous photo yang aku edit…

arghhhhhh…..bosan…..

WTH

WTH

Read Full Post »

Tahun ni merupakan tahun ke 51 kita bebas dari belengu jajahan..Sempena ni aku nak wish kat korang selamat meyambut Hari Kemerdekaan ke 51…..

Read Full Post »

Gambar ni dah lame actually..bongkar-bongkar file terjumpe lak…

ni ha pokok orkid yang aku short lepas menembak dekat tasik hutan bandar hari tu…and aku practice jugak bokeh @ blur kat sane…and this is the sample…

Bokeh Orchid

Bokeh Orchid

Exif:

Exposure:1/160

Aperture:4

F length:24

 

Klik kat gambo utk full size image..(thumbnail kureng jelas gambonye.. )

Read Full Post »

This time aku implement dari DC mag..aku dah mule gune RAw…and RAw is better than AEB…biase la budak baru blajo…

so ni lah hasilnye…xde la cantik pon…

lagi satu noise aku dah berjaya hindarkan..huhuhu

yeahh….i did it…

Zack HDR @ Holiday Plaza

Zack HDR @ Holiday Plaza

Zack In Black and White @ Holiday Plaza

Zack In Black and White @ Holiday Plaza

Read Full Post »

ni gambo aku amek kat hutan bandar mase gi keluar menembak bersama rakan aku..

Self Shadow Portraiture

Self "Shadow" Portraiture

Simple Editing..

Read Full Post »

Bulan ni punye DCmag ade review psl Potrait HDR..tapi aku applykan ape yg aku blaja sblm ni then aku mix dgn tips dari DC mag ni..
original

Original

Hutan Bandar Lake HDR

Hutan Bandar Lake HDR

source DCmag Issue 32 @ August 2008

click to view full size image..

Read Full Post »

Older Posts »