Feeds:
Posts
Comments

Telah berpindah

MOVED

Boikot Fotopages

 

Boikot Fotopages

Boikot Fotopages

Sepanjang aku start blogging dan dah dekat 6 bulan dah aku jd aktif  fotoblogger.  Alhamdulillah blog hit aku meningkat kepada 1646 (ketika post ini di tulis).  Aku mula minat menulis blog ketika pertama kali aku mempunyai camera cap ayam aku..aku bersemangat memaparkan ape sahaja hasil kerja dpd kamera dan photoshop aku..walaupon  tak la seberapa hasil aku tapi atas semangat aku,sedikit sebnyak dengna blog ni aku dpat menambah dan berkongsi ilmu tentang dunia photografi dan editing…

Ya..mungkin hit aku xla berjuta atau beribu2..tapi aku tetap bersyukur dengan pencapaian ni..maksud aku ade la jugak orang yang datang melawat blog aku ni..

ni merupakan blog stat aku..

Blog Stat dalam bulan disember ni..

Stat

Stat

Stat - Days

Stat - Days

Stat - Weeks

Stat - Weeks

Stat - Month

Stat - Month

Cara menarik nak dapat traffic macam ni xde lah susah sangat…

kalau korang ade join mane2 forum..just letak aje kat signature korang tu..tu salah satu mempromosikan..tapi mcm aku xla nak letak signature besar-besar..cukop la sekadar text sahaja yang dipautkan (Link)

Orginal from camera [cropped]
Grandma L O V E Me

Grandma L O V E Me

Edited [Enhanced]
”]”]Grandma L O V E Me [Enhanced]
Editing Step:
  1. Copy original image[buat lagi satu salinan image[layer baru]]
  2. Unsharp mask

Menukar mood warna

  1. Adjust Level(Ctrl+L) pada paras yng dikehendaki.
  2. copy layer asal dan ubah blending mode layer tersebut kepada overlay,kemudian adjust opacity secukup rase. (aku, 20%-xnmpk sgt)
  3. kemudian ubah pula Color Balance, Image>Adjusment>color Balance, ubah pada highlights dan shadows, tanpa melakukan sebarang pada Midtones.
  4. Gune kan burn tool utk menghilangkan(hitamkan) distract area..seperti kerusi..
  5. Gunakan pula Dodge tool utk menghighlightkan area..

 

Utk mendapatkan mata yang glossy.

  1. Gunakan lasso tool (aku gune magnetic lasso) utk copy kawasan mata sahaja,kemudian tekan shortcut  Ctrl+J [layer Via copy]
  2. kemudian setelah mata mempunyai layer sendiri, tukarkan blending mode kepada Linear Dodge, dan adjustkan opacity mengikut keselasaan dan kepuasan.
  3. then mata akan nampak sedikit glossy

dan last skali letak la vignette sikit.

Filter>Distort>Lens correction

selain terlibat dgn fotografi,image editing, aku juga merupakan seorang yang terlibat dgn dunia ICT, yang terbaru aku baru saje test GIMP (dah lame dah try, tapi baru jatuh cinta)..

function, tools,filter, hampir dan lebih kurang same dgn ADobe PS

setelah sekian lame aku mengabdi kan diri aku dgn adobe photoshop (walau pon x khatam lagi)..

kini aku beralih gune GIMP lak(PS x la tinggalkan,still gune lagi wooooo)…byk tools yg lebih kurang dgn PS.. memang ade beza, walaupon bleh run pada ram 512 xla berat sgt berbanding PS, aku gune CS 3 sblm ni memang la terkial2 nak load, aduh terbantut kerja aku..dah lah aku punye spec hampeh..kini aku selesa dgn GIMP(tgh blaja lagi..)

ni ade screenshot GIMP on UBUNTU linux..

tedapat gak Windows version dan juge MAC

dan ia adalaha

PERCUMA!!!

GIMP best

GIMP

boleh dapatkan nya disini http://www.gimp.org/downloads/

aku betul-betul tepu hari ni xtau nak buat ape…

dah donlod mcm2 texture,pattern brush..tapi bile bukak PS blur xtau nak buat ape…

bulan ni pon aku kurang menembak…

so ni lah previous photo yang aku edit…

arghhhhhh…..bosan…..

WTH

WTH

Tahun ni merupakan tahun ke 51 kita bebas dari belengu jajahan..Sempena ni aku nak wish kat korang selamat meyambut Hari Kemerdekaan ke 51…..

Tarian Barongan

Tarian Barongan merupakan sejenis tarian rakyat yang menggambarkan kisah-kisah di zaman Nabi Sulaiman a.s. dengan binatang-binatang yang boleh bercakap. Kononnya, seekor harimau telah terlihat seekor burung merak yang sedang mengembangkan ekornya. Apabila terpandang harimau, merak pun melompat di atas kepala harimau dan keduanya terus menari.

Tiba-tiba seorang Juru Iring bernama Garong yang mengiringi Puteri Raja yang sedang menunggang kuda lalu di kawasan itu. Melihatkan kedua haiwan itu menari, Pamong lalu turun dari kudanya dan menari bersama-sama binatang tadi. Tarian ini terus diamalkan dan boleh dilihat di daerah Batu Pahat,  Johor dan di negeri Selangor. Di antara alat-alat muzik yang digunakan bagi mengiringi tarian Barongan ialah gong, gendang, dan angklung.

Tarian Barongan dipercayai berkembang di Malaysia sekitar 1722, oleh masyarakat Jawa ke Malaysia. Ketika kerajaan Riau-Lingga hancur, para abdi kerajaan hijrah ke Johor Malaysia dan mengembangkan berbagai kebudayaan Melayu di Malaysia.

Ape pon sejarah di balik barongan ni aku tertarik, sebenarnya masa ni aku pergi menembak saudara aku kawin kat Kluang Darat (Rengit)..kat sini memang perkampungan Jawa majoriti penduduknya memang speaking Jawa abes..ade la 2 3 patah yang aku paham…hehehe..

Ok, berbalik kepada topic barongan ni..seronok sebenarnya kita dapat lihat budaya dan masyarakat yang ada kat malaysia ni….dari Javanese to Mat saleh wannabeist….hehehe

so kat sini aku saji kan serba sedikit aksi-aksi barongan tersebut….

aku akan ceritakan satu persatu gambar tersebut pada post seterusnya…………

 

menembak pukol 2 pagi kat Danga bersama Dewata and the gangs……..

Dewata Terbang...apis lupe mentera...

Dewata Terbang...apis lupe mentera...

Gambar ni dah lame actually..bongkar-bongkar file terjumpe lak…

ni ha pokok orkid yang aku short lepas menembak dekat tasik hutan bandar hari tu…and aku practice jugak bokeh @ blur kat sane…and this is the sample…

Bokeh Orchid

Bokeh Orchid

Exif:

Exposure:1/160

Aperture:4

F length:24

 

Klik kat gambo utk full size image..(thumbnail kureng jelas gambonye.. )